Половин милион служители стачкуваха във Великобритания в сряда, за по-високи заплати,

...
Половин милион служители стачкуваха във Великобритания в сряда, за по-високи заплати,
Коментари Харесай

Половин милион служители стачкуваха във Великобритания

Половин милион служители стачкуваха във Англия в сряда, за по-високи заплати, заяви " Евронюз ". Сред тях са учители, държавни чиновници и транспортни служащи. 

Само на митинга в столицата Лондон са взели участие хиляди. 

Това е най-масовият сходен митинг в страната за повече от десетилетие. Стачните дейности затвориха учебни заведения и доведоха до транспортен безпорядък.

Европа се бори с рецесия на разноските за живот и последните стачки идват ден, след като повече от 1,27 милиона излязоха на улицата във Франция, засилвайки натиска върху френското държавно управление по отношение на проектите за пенсионна промяна.

Британската работническа организация Trades Union Congress (TUC) го назова " най-големият протестен ден от 2011 година насам ". Учителите и машинистите бяха измежду последните групи, които действаха, както и чиновници на граничните сили във въздушните и морските пристанища на Обединеното кралство.

Великобритания стана очевидец на месеци на стачки на десетки хиляди служащи - измежду които пощенски личен състав, юристи, медицински сестри и чиновници в бранша на търговията на дребно - до момента в който инфлацията в Обединеното кралство надвиши 11 %, най-високото равнище от повече от 40 години.

" Нищо не би ми доставило по-голямо наслаждение от това да размахам вълшебна пръчица и всички вие да платите доста повече, каза английският министър председател Риши Сунак на чиновниците в публичното опазване на здравето в понеделник. Важна част от това да овладеем инфлацията и да я понижим на половина, е да се уверим, че държавното управление носи отговорност за вземането на заеми. "

Последните публични данни демонстрират, че 1,6 милиона работни дни са били изгубени от юни до ноември миналата година заради стачки. Това е връх за шест месеца от повече от три десетилетия, съгласно Службата за национална статистика (ONS).

Общо 467 000 работни дни са били изгубени заради овакантяване единствено през ноември, най-високото равнище от 2011 година, добави ONS.

Наред със стачките синдикатите също провеждат манифестации в цялата страна против проектите на правителството да одобри закони против стачните дейности в обществения бранш.

Генералният секретар на TUC Пол Новак сподели, че националните митинги ще упорстват " правото на стачка е съществена английска независимост ".

Сунак показа проектозакон, който изисква някои служащи на първа линия да поддържат минимално ниво на обслужване по време на стачки.

Премиерът отбрани плановете като " рационални " и в сходство с други европейски страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР